Læs fun facts om bæredygtighed. Husk ALTID selv at tjekke at informationen er korrekt, inden du videreformidler den.
Helt kort betyder bæredygtighed, at man udnytter en ressource på en sådan måde, at den ikke vil være mindre tilgængelig for fremtidige generationer – og de derved ikke er nødsaget til at opdage nye ressourcer. Hvis et forbrug ikke er bæredygtigt, udtømmes den udnyttede ressource med tiden, og det vil være nødvendigt at skaffe ressourcen andetsteds fra indtil ressourcen eventuelt er regenereret.
Earth Overshoot Day er den dag på året, hvor menneskeheden har brugt en mængde ressourcer, som svarer til, hvad Jorden kan nå at producere på et år. I 2012 faldt dagen allerede den 22. august – som også er det tidligste tidspunkt på året nogensinde. I Danmark har hver borger i gennemsnit et økologisk fodaftryk, der svarer til 8,26 globale hektar.
I EU er der et ressourceforbrug på 16,5 ton per person. Det er 4 gange mere end hvad en gennemsnitlig afrikaner bruger og 3 gange mere end hvad en asiat bruger. Men omvendt er dette kun halvt så meget som hvad den gennemsnitlige amerikaner og australier bruger.
Økosystemydelser er defineret som det udbytte, et samfund har af et velfungerende økosystem. Det inkluderer de ressourcer, man får fra naturen, som f.eks. træ, fisk og rent drikkevand. Det inkluderer også naturens evne til at regulere menneske- og ressourceskadelige processer, som f.eks. når planters rodnet modvirker jordskred og oversvømmelser, og reguleringen af andre processer, såsom f.eks. bier der bestøver afgrøder og de naturlige processer, der skaber muld, som er en forudsætning for landbrug. Endelig inkluderer det økosystemernes evne til at optage CO2 fra atmosfæren samt de æstetiske og rekreative værdier, der er ved naturen. Alle disse ydelser har en grænse for, hvor meget og hvordan de kan udnyttes. Det nuværende niveau af ressourcemæssig aktivitet forringer generelt økosystemernes evne til at yde til samfundet.